Læg en publiceringsstrategi inden du går i gang. Her er nogle overvejelser du skal gøre dig.
Typen er afgørende for hvor du skal publicere
Hvem skal læse din artikel? Hvis din målgruppe er praktikere, er det ikke et videnskabeligt tidsskrift du skal vælge.
Sproget er vigtigt. Henvender sproget sig til din målgruppe?
Formidling henvender sig til et lavere niveau, end forskning. Hvem din målgruppe er og hvilken form passer til dem?
Artiklens niveau afhænger også af tidsskriftet.
Skal tidsskriftet være meget specifikt for dit område, eller om det skal have et bredt interesseområde?
Du kan med fordel spørge dine kollegaer eller dit netværk hvor de publicerer.
Du kan finde inspiration i din referenceliste. Hvor har dem, du citerer publiceret?
Brug UC Viden til at finde artikler, og herigennem tidsskrifter, inde for dit område.
Passer artiklen til tidsskriftets Aim og scope. Har din artikel den rigtige vinkel og henvender den sig til den rette målgruppe? Du læser mere om aim og scope på tidsskriftets hjemmeside.
Tjek hvilke krav, tidsskriftet stiller til forfattere. Sprog, referencestil osv. Det kan have indvirkning på artiklens form.
Hvor ofte udgives tidsskriftet? Det kan være en tidskrævende proces at blive udgivet. Bliver der kun udgivet 4 tidsskrifter om år, skal du regne med en lang tidshorisont.
Husk at registre din publikation i UC Viden. På UC Viden kan du også finde inspiration til tidsskrifter og tjekke tidsskrifter.
Læs mere om UC Viden her
Open Access er et internationalt begreb for forskningslitteratur, der ligger fri tilgængeligt på nettet. En artikel er Open Access, hvis artiklen er åbent tilgængelig for alle potentielle brugere umiddelbart i forbindelse med udgivelsen, enten gennem et åbent arkiv eller et Open Access tidsskrift.
Ikonet for Open Access er en åben orange hængelås. Ikonet kan ses på søgninger på nettet, i flere databaser og på forlagenes hjemmesider. I UC Viden har artikler, der ligger åbent tilgængelige også den orange Open Access hængelås.
Den åbne orange hængelås henviser til Grøn og Gylden Open Access, men der findes flere typer af Open Access bl.a. Hybrid Open Access. De forskellige former for Open Access er afhængig af, om det er forskningsinstitutionen eller tidsskriftet/forlaget, der leverer den frie adgang.
Hvis et tidsskrifter er grøn Open Access, har forfatteren tilladelse til at lægge sin artikel i fx UC Viden. Artiklen er underlagt en embargoperiode på fx 12 måneder. Det er altså først muligt at se artiklen i UC Viden efter embargoperioden er ophørt. Grøn Open Access er gratis.
Når en forskningsartikel er frit tilgængelig på tidsskriftets egen hjemmeside, kalder man adgangen for Gylden Open Access. Artikler publiceret under Gylden Open Access er udgivet i tidsskrifter, hvor alle artikler er Open Access og artiklerne ligger åbent på tidsskriftets hjemmeside i tidsskriftets professionelle layout og uden begrænsninger.
Gylden Open Access er ofte, men ikke altid, baseret på at forfatteren betaler et gebyr for publicering. I internationale tidsskrifter betegnes gebyret for publicering "Article Processing Charge" (APC). Gylden Open Access artikler har ofte en CC licens, der tydeligt angiver mulighederne for kopi, redigering og distribution.
Tidsskrifter, der er baseret på abonnement indeholder artikler, der kun er tilgængelige for abonnenter, men også åbne, frit tilgængelige artikler. De åbne artikler er Hybrid Open Access. Forfattere til artikler i traditionelle abonnementsbaserede tidsskrifter kan betale et gebyr for at få artiklen til at ligge åben for alle.
De tidsskrifter som indgår i den nationale aftale om Open Access-publicering er hybrid Open Access.
Der er tale om Diamant Open Access, hvis det er muligt at læse og/eller publicere i et tidsskrift gratis. Artikler er helle ikke underlagt en embargoperiode.
Læs mere om Open Access, hvilke tidsskrifter du kan vælge og hvordan du gør på Connect
Har du brug for et ISBN eller et ISSN-nummer kan du læse mere på Connect
Vær opmærksom på at din publikation skal være min. 17 sider eksklusiv forside, for at få et ISBN-nummer.
Hvis du har udgivet en artikel i et UCL-relateret tidsskrift, er det ikke muligt at få et DOI-nummer.
Har du hørt om Predatory Journals? Eller fuptidsskrifter/røvertidsskrifter/fupforlag?
Forlag der måske udgiver artikler, men ikke nødvendigvis med den akademiske tilgang til peer review, som man forventer. En ting er, at man læser artikler fra sådanne tidsskrifter uden at vide det - langt værre er det at komme til at udgive på utroværdige forlag eller i tidsskrifter der i bund og grund bare forsøger at få penge ud af folk.
For at sikre at dine udgivelser ikke havner her, er der en række forholdsregler du skal kende til, når du skal finde et tidsskrift at publicere i. Det er vigtigt at tænke sig godt om, tjekke tidsskriftet og ikke sende noget afsted, før du er sikker.
Nedenfor er listet forskellige mulige kilder, hvor du kan undersøge om et givet tidsskrift er ok. Det er ikke nok bare at tjekke et sted.
Hjemmesiden Think. Check. Submit. er udviklet for at understøtte forskere, når de skal udgive materiale, så de ikke havner i fuptidsskrifter. Hjemmesiden tilbyder en checkliste der er let at bruge. Checklisten indeholder en række spørgsmål, hvor man skal kunne svare ja til de fleste eller alle, for at sikre, at man får optaget sin artikel i et pålideligt tidsskrift.
Start fx med at tjekke om tidsskriftet er i UC Viden (UC’erne har godkendte tidsskrifter, der tæller i videnregnskabet, som ikke var på de gamle BFI-listerne, fx tidsskriftet Gymnasiepædagogik, men som stadig er et rigtigt tidsskrift). Slå også tidsskriftet op i Danmarks Forskningsportal. Her kan du se hvem i Danmark der har udgivet i tidsskriftet. Hvis kun meget få har, så fortsæt med at tjekke i andre ressourcer.
Slå tidsskriftet op i Ulrichsweb, en tidsskriftsregistrant, som indeholder over 300.000 magasiner og tidsskrifter. Her kan man se, hvor tidsskriftets artikler er indexeret, forlagets hjemmeside og mange andre vigtige oplysninger. Søg på ISSN eller tidsskriftstitel.
Tjek om tidsskriftet er i Scimago Journal & Country Rank, som er en gratis database der ranker tidsskrifter (bemærk, dækker kun et udvalg af tidsskrifter). Denne base kan også bruges til at se, hvor højt et tidsskrift ranker i forhold til andre lignende tidsskrifter.
Hvis tidsskriftet hævder at være Open Access, kan man slå det efter i Directory of Open Access Journals (DOAJ). Det er en vejledende database over OA-tidsskrifter som skal opfylde visse kriterier for at blive optaget her. En slags ”white-list”.
Har du endnu ikke verificeret tidsskriftet, så slå forlagets hjemmeside op. Er der noget der springer i øjnene? Fx manglende nummerering af issues, editorial board medlemmerne, floskler, links der ikke kan klikkes på, falske eller ikke identificerbare ISSN eller DOI, ualmindelig mange tidsskrifter tilknyttet eller ualmindelig få.
Slå adressen på forlaget op på Google Maps Street View - er det en realistisk placering? Fupforlag kan fx ligge på en p-plads, i en boligblok eller lign. Er der flere adresser, så tjek dem alle.
Hvis du har fået en mail med opfordring til at publicere, så søg på afsenderen af mailen, både på forlagets hjemmeside og på Google. Findes vedkommende?
Er det en rigtig konference?
Er du blevet kontaktet om at deltage på en konference, men er i tvivl om det er en rigtig konference. Kan du tjekke den her